Pierniczki drożdżowe

Pierniczki drożdżowe

Zapraszam na pierniczki drożdżowe ;)


Składniki

- 50 g miękkiego masła;
- 1 łyżka miodu;
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania;
- 1/2 szklanki cukru pudru;
- 2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych;
- 1 łyżeczka kakao;
- 3/4 łyżeczki sody;
- 1 jajko;
- 25 g świeżych drożdży;
- 2-3 łyżki ciepłego mleka;
- 1 rozbełtane białko do smarowania pierniczków.

Przygotowanie

W rondelku połącz masło z miodem i podgrzej do rozpuszczenia.
Przesianą mąkę połącz z cukrem pudrem, sodą, przyprawą do ciasteczek korzennych i kakao. Kolejno dodaj rozbełtane jajko, chłodne masło z miodem, mleko, a także pokruszone drożdże. Składniki wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe rozwałkuj, niezbyt cienko (w razie potrzeby podsyp mąką). Dowolnymi foremkami wytnij pierniczki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed samym pieczeniem posmaruj rozbełtanym białkiem.
Piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (zbyt długo pieczone twardnieją). Wystudź na kratce.

Pierniczki drożdżowe