Mamy kolegę, który wyznaje zasadę, że ruskie pierogi należy jeść polane maggi… Pierogi ruskie i dużo zeszklonej cebuli. Tak podane smakują mu najbardziej.
Składniki
Ciasto:
- 350 g mąki;
- 1 jajko;
- 0,5 szklanki letniej wody;
- 2 łyżki tłustego mleka;
- sól.
Farsz:
- 1 duża cebula;
- 1 łyżka masła;
- 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków;
- 250 g twarogu półtłustego;
- 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu;
- ewentualnie lubczyk do smaku;
- sól.
Dodatki:
- zeszklona cebula.
Przygotowanie
Ciasto zagnieść z mąki, wody, jajka, soli i mleka. Posiekać cebulę i zeszklić na maśle. Ostudzić. Rozgnieść ziemniaki praską albo widelcem. Wymieszać z twarogiem tak, aby pozostały niewielkie grudki. Dodać cebulę i lubczyk. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Odstawić farsz na kilka minut. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Szklanką wyciąć z ciasta krążki. Na ciasto nakładać farsz i lepić pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać pierogi partiami, delikatnie mieszając, żeby się nie pozlepiały. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić i powtórzyć to samo z resztą pierogów. Przepis z programu brodzik od kuchni z moimi zmianami.