Pierś z kurczaka w curry

Pierś z kurczaka w curry

Mięso z kurczaka należy przygotować kilka godzin wcześniej, a później obiad robimy ekspresowo.


Składniki

- 2 piersi z kurczaka;
- woreczek ryżu;
- pomidor lub pomidorki.

Marynata:

- 1/4 szklanki oliwy;
- sól;
- pieprz;
- 2 łyżeczki curry;
- 1 łyżeczka papryki chilli;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie

Piersi kurczaka umyć, oczyścić i pociąć na mniejsze kawałki. Do miski wlać oliwę. Wsypać sól, pieprz, curry, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wlać sok z cytryny. Wymieszać składniki. Wrzucić kurczaka i obtocz dokładnie w marynacie. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przygotowanego kurczaka usmażyć na rozgrzanej patelni. Podawać z ryżem. Można udekorować pomidorkami.

Przepis na marynatę pochodzi z bloga anyżkowo.