Placki ziemniaczano-cukiniowe

Placki ziemniaczano-cukiniowe

Bardzo lubię placki ziemniaczane, jednak dość rzadko je robię, no bo wiadomo trzeba utrzeć ziemniaki i cebulę najlepiej na małych oczkach tarełka… co trochę zajmuje czasu. Wczoraj zrobiłam dość szybką wersję, ponieważ ziemniaki i dodatkowo cukinię utarłam na tarce o dużych oczkach. Cebuli nie tarłam, a pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Do placków ziemniaczanych dodałam cukinię, ponieważ miałam ją od kilku dni w lodówce, więc postanowiłam ją wykorzystać, a ostatnio bardzo polubiłam to warzywo. Do smażenia wykorzystałam olej rzepakowy.


Składniki

- 7 ziemniaków;
- 1 cukinia;
- 5-6 łyżek mąki;
- 2 jajka;
- cebula;
- sól;
- pieprz;
- olej rzepakowy - ja wykorzystałam olej Rapso.

Placki ziemniaczano-cukiniowe
Przygotowanie

Cukinię umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Obrać i umyć ziemniaki i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można wylać nadmiar płynu. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i dodać do ziemniaków i cukinii. Następnie dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką przygotowaną masę, formując placuszki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Upieczone placuszki wyłożyć na papierowe ręczniczki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.