Placuszki

Placuszki
Pyszne placuszki wyśmienite na śniadanie. Można je polać zmiksowanymi truskawkami i posypać kruszonką zrobioną z ulubionych ciastek. Połączenie idealne.


Składniki

- 1 banan;
- 2 jajka;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego;
- 3 łyżki mleka;
- 5-6 łyżek mąki pszennej;
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/4 łyżeczki cynamonu;
- 1/4 łyżeczki soli;
- olej do smażenia;
- ulubione ciasteczka;
- kilka truskawek;
- jogurt naturalny.

Placuszki
Przygotowanie

W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka z jogurtem i mlekiem.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon oraz rozgnieciony widelcem banan.

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki (gdyby ciasto okazało się zbyt gęste/rzadkie dodać odrobinę więcej mąki lub mleka), na końcu dodać pokruszone 1 lub 2 ciasteczka.

Zmiksować truskawki z odrobiną jogurtu naturalnego. Dla wzbogacenia smaku i celem dodania słodyczy pokruszyć ciastko i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe, polane przygotowanymi truskawkami i posypane pokruszonym ciasteczkiem.

Przepis podpatrzony na blogu kuchnia agaty.

Placuszki