Podudzia z kurczaka w pomarańczach

Podudzia z kurczaka w pomarańczach

Ostatnio skosztowałam tak przygotowane mięso u mojej koleżanki i bardzo mi posmakowało.


Składniki

- 4-5 podudzi z kurczaka;
- około 1/4 szklanki oleju rzepakowego;

- 1 pomarańcza;
- 1 łyżka tymianku;
- sól i pieprz do smaku.

Podudzia z kurczaka w pomarańczach

Przygotowanie

Podudzia dokładnie umyć i oczyścić. Do miski wlać olej, wsypać tymianek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotowane podudzia dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Pomarańcz dokładnie umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na mięsie.  Włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Po wyjęciu, przełożyć np. do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180°C. W celu przyrumienienia podudzi zwiększyć temperaturę.