Polędwiczki wieprzowe. Makaron. Surówka

Polędwiczki wieprzowe. Makaron. Surówka

Czyli pyszny obiadek, który nie jest skomplikowany do przygotowania.


Składniki

- 1 polędwiczka wieprzowa;
- 1 niewielka czerwona papryka;
- 1 mała marchewka;
- 3 łodygi selera naciowego;
- 3 łyżki oliwy;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- sól;
- pieprz;
- 1 liść laurowy;
- troszeczkę kminku;
- trochę ostrej papryki;
- pół opakowania makaronu muszla firmy Czaniecki;
- składniki na surówkę z kapusty pekińskiej

Polędwiczki wieprzowe. Makaron. Surówka

Przygotowanie

Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić na plastry grubości 1,5 cm, lekko zbić trzonkiem noża.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i na średnim ogniu smażyć po 3 minuty z każdej strony. Następnie na patelnię dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, a także paprykę, marchewkę i seler naciowy pokrojone w słupki. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, kminkiem i dodać liść laurowy. Całość podlać odrobiną wody, delikatnie wymieszać i dusić, aż warzywa zmiękną, a mięso będzie miękkie i soczyste.

W międzyczasie ugotować makaron, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić i zostawić do przestygnięcia. Przygotować surówkę z kapusty pekińskiej. Następnie przygotowaną surówką napełnić makaron muszelki. Gotowe mięso wyłożyć na talerz, a wokół niego ułożyć makaron, napełniony surówką.

Do przygotowania obiadu użyłam makaronu firmy Czaniecki. Po ugotowaniu makaron, delikatnie podrósł, ale nie do gigantycznych rozmiarów. Nie rozgotował się, nie kleił co jest bardzo dużą zaletą. No i co najważniejsze nie rozrywał się. Na pochwałę zasługuje bardzo ładny kształt muszelek, naprawdę cieszy oczy. W smaku delikatny, bardzo dobry. Taki właśnie powinien być makaron.

Polędwiczki wieprzowe. Makaron. Surówka