Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladoweKiedy zimno, a słońca nie widać to... przychodzi ochota na czekoladę, albo ciasto lub chociaż ciasteczka czekoladowego... Uwielbiamy te maleńkie czekoladowe „bocheneczki”.

Popękane ciasteczka czekoladowe
Składniki

- 225 g połamanej gorzkiej czekolady;
- 110 g masła;
- 2/3 szklanki cukru (dałam troszkę mniej);
- 3 duże jajka;
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 1 i 2/3 szklanki mąki;
- cukier puder - około pół szklanki - do obtoczenia.

Popękane ciasteczka czekoladowePrzygotowanie

Masło rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać (uważając, by się nie przypaliło).

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z masą czekoladową (ja do ubitych jajek dodawałam chłodną masę czekoladową, dalej miksując).

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.

Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką do herbaty (będzie ciężko, bo ciasto powinno być bardzo twarde), formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.

Piec około 12 minut w temperaturze 165ºC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają. Studzić na kratce.

Uwaga: masa do formowania kulek powinna być mocno twarda. Najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej mięknie tym ciastka się mocniej rozpłyną, nie popękają już tak mocno, a cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie 'mokrego'. Nie należy też piec dłużej niż zalecany czas, by nie były zbyt twarde, lepiej na próbę jedno ciastko skosztować.

Popękane ciasteczka czekoladowePrzepis pochodzi z bloga moje wypieki.