Przegryzka kibica

Przegryzka kibica

Małe, zgrabne, smaczne drożdżowe bułeczki… Żaden kibic im się nie oprze. Zarówno dorosły jak i ten mały ;)

Przegryzka kibica


Składniki

Ciasto:

- 5 dkg drożdży;
- pół kilo mąki;
- 1 łyżka cukru;
- 1 jajko;
- 1 szklanka mleka;
- 5 dkg masła.

Farsz:

- pół kilo cebuli;
- pół kilo pora;
- 3 łyżki masła;
- 15 dkg wędzonej szynki lub boczku;
- dwa opakowania sera mozzarella.

Przegryzka kibica

Przygotowanie

Podgrzać pół szklanki mleka, dodać do niego rozkruszone w dłoniach drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, zostawić na dwie minutki do wyrośnięcia.

Następnie połączyć roztopiony tłuszcz, resztę mleka, mąkę i wcześniej przygotowany zaczyn. Wszystkie składniki zagnieść i zostawić do wyrośnięcia.

Pora pokroić w półksiężyce, cebulę w piórka. Doprawić solą i pieprzem, zeszklić na maśle.

Po około dwóch godzinach wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyciąć z niego np. szklanką krążki o grubości pół centymetra. Na każdym ułożyć plasterek szynki, usmażoną cebulę z porem i kawałek mozzarelli.

Piec około 15 minut w temperaturze 190°C. 

Przegryzka kibica