Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

Dziś przyszedł czas na ptysie. Już wiele razy je robiłam, ale nigdy nie doczekały zdjęć. Uwielbiam wypieki z parzonego ciasta, a ptysie robię na różne okazje i z różnymi nadzieniami. Zdarza się jednak, że czasami zaraz po upieczeniu znikają jak świeże bułeczki, takie bez nadzienia ;)


Składniki

Ciasto

- 1 szklanka mąki;
- 250 ml wody;
- 90 g margaryny;
- szczypta soli;
- 4 jajka.

Dodatkowo

- 1 szklanka śmietany 30%;
- 1-2 łyżki cukru pudru (ewentualnie cukier waniliowy).

Przygotowanie

W rondelku zagotuj wodę wraz z margaryną. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę, całość mieszaj drewnianą łyżką, aż do powstania gładkiego ciasta (powinna utworzyć się kula). Odstaw do ostygnięcia. Wybite jajka pojedynczo wetrzyj w zimną masę. Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuj ptysie (średniej wielkości). Piecz w nagrzanym do 190ºC piekarniku przez około 25 minut.
Śmietankę ubij, a pod koniec ubijania dodaj cukier (jeśli lubisz ptysie z dużą ilością śmietany, to przygotuj jej więcej). Przełóż do rękawa cukierniczego.
Wystudzone ptysie przekrój na pół i nadziej śmietanką. Gotowe posyp cukrem pudrem.

Ptysie z bitą śmietaną