Ptysie z mięsnym nadzieniem

Ptysie z mięsnym nadzieniem

Małe ptysie, a z tyloma fajnymi i różnymi farszami można je przygotować. My lubimy zarówno te ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem.


Składniki

Ciasto

- 1 szklanka mąki;
- 250 ml wody;
- 90 g margaryny;
- szczypta soli;
- 4 jajka.

Dodatkowo

- 1 duża pierś z kurczaka;
- tłuszczu do smażenia;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka musztardy;
- garść startego sera żółtego;
- 1 mała czerwona papryka;
- 1-2 łyżki majonezu;
- sól;
- pieprz;
- szczypta ostrej mielonej papryki.

Użyłam przypraw firmy Kotányi.

Przygotowanie

W rondelku zagotuj wodę wraz z margaryną. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę, całość mieszaj drewnianą łyżką, aż do powstania gładkiego ciasta (powinna utworzyć się kula). Odstaw do ostygnięcia. Wybite jajka pojedynczo wetrzyj w zimną masę. Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuj ptysie (średniej wielkości). Piecz w nagrzanym do 190ºC piekarniku przez około 25 minut.
Pierś z kurczaka oraz paprykę umyj, dokładnie oczyść i oddzielnie pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, umyj, drobno pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni z dodatkiem tłuszczu. Następnie dodaj pokrojone mięso kurczaka. Kolejno dodaj paprykę oraz przyprawy, smaż do momentu, aż wszystko będzie miękkie. Zostaw do ostudzenia, a następnie przełóż do miseczki, dodaj starty ser, musztardę oraz majonez. Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku i wymieszaj.
Wystudzone ptysie przekrój na pół, spody wypełnij przygotowanym farszem, przykryj górną częścią i włóż do piekarnika jeszcze na kilka minut. Podawaj ciepłe. Do gotowych ptysiów możesz jeszcze dodać plasterki ogórka i posypać szczypiorkiem.

Ptysie z mięsnym nadzieniem