Ptysie z pieczarkami

Ptysie z pieczarkami

Smakowita przekąska :)


Składniki

Ciasto

- 1 szklanka mąki;
- 250 ml wody;
- 90 g margaryny;
- szczypta soli;
- 4 jajka.

Dodatkowo

- kilka pieczarek;
- 1 cebula;
- 1 łyżka tłuszczu do smażenia;
- sól;
- pieprz;
- szczypta ostrej papryki;
- garść startego żółtego sera.

Przygotowanie

W rondelku zagotuj wodę wraz z margaryną. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę, całość mieszaj drewnianą łyżką, aż do powstania gładkiego ciasta (powinna utworzyć się kula). Odstaw do ostygnięcia. Wybite jajka pojedynczo wetrzyj w zimną masę. Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuj ptysie (średniej wielkości). Piecz w nagrzanym do 190ºC piekarniku przez około 25 minut.
Cebulę i pieczarki obierz i umyj. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu. Następnie dodaj do niej pokrojone pieczarki. Smaż kilka minut. Kolejno dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Wystudzone ptysie przekrój na pół i spody wypełnij przygotowanymi pieczarkami, posyp startym serem, przykryj górną częścią i włóż do piekarnika jeszcze na kilka minut. Podawaj ciepłe.

Ptysie z pieczarkami