Puszyste ciasto piernikowe z jabłkiem / z jabłkami

Puszyste ciasto piernikowe z jabłkiem / z jabłkami

Jeśli lubicie jabłka, orzechy i przyprawę korzenną to z pewnością Wam posmakuje. Jest bardzo delikatne, smaczne i pięknie pachnie świętami. Polecam!


Składniki

Ciasto

- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 3/4 szklanki drobnego cukru;
- 2 jajka;
- 1/2 szklanki oleju;
- 2 łyżki płynnego miodu;
- 2 łyżki śmietany;
- 1 szklanka startego na grubych oczkach jabłka;
- garść posiekanych orzechów.

Dodatkowo

- cukier puder do oprószenia.

Puszyste ciasto piernikowe z jabłkiem / z jabłkami

Przygotowanie

W misce połącz mąkę z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia oraz solą. W drugiej misce ubij jajka na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo wlej olej. Kolejno do jajecznej masy, po jednej łyżce dodawaj suche składniki oraz śmietanę i miód. Całość ucieraj, aż składniki się połączą (pod koniec ucierania masa może być dość gęsta).
Następnie dodaj starte jabłka oraz posiekane orzechy i za pomocą szpatułki delikatnie wmieszaj w ciasto.
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki o wymiarach około 25 cm. Wyrównaj wierzch i piecz przez około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, do tak zwanego „suchego patyczka” (jeśli wierzch będzie się bardzo brązowił, przykryj go papierem lub folią aluminiową).
Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Moje wypieki. Wielki powrót

Książka