Rafaello

Rafaello

Ciasto rafaello troszeczkę inaczej ;)


Składniki

Na ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 łyżki kakao;
- 1/2 szklanki oleju;
- 1 szklanka naturalnego jogurtu;
- 1/2 szklanki cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 płaska łyżeczka sody;
- 2 opakowania cukru waniliowego.

Na krem:

- 2 tabliczki białej czekolady;
- 500 ml 30 % śmietanki;
- 3 paczki fiksu do śmietany;
- 10 dag wiórków kokosowych.

Rafaello

Przygotowanie

Wsypać mąkę do miski, dodać kakao, olej, jogurt, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Wyłożyć ciasto na blachę posmarowaną olejem. Piec ok. 30 min (po 25 min należy sprawdzić, czy ciasto jest gotowe) w temperaturze  180°C.

W tym czasie można przygotować krem rafaello: na bardzo małym ogniu rozpuścić czekoladę wraz ze 100 ml śmietanki. Wystudzić. Wlać resztę śmietanki i ubić mikserem, powoli dosypując fix. Gdy krem zgęstnieje, rozsmarować go po wystudzonym cieście. Górę ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Przepis podpatrzony w książce „Ciasta na każdą okazję”.

Rafaello