Rafaello dla dorosłych

Rafaello dla dorosłych

Bardzo fajne połączenie słonych krakersów i słodkiego, puszystego kremu z adwokatem.


Składniki

Masa

- 700 ml mleka;
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 3 żółtka;
- 1 szklanka cukru;
- 25 dkg masła (miękkiego);
- 20 dkg wiórków kokosowych;
- 180 ml adwokata.

Dodatkowo

- krakersy, najlepiej prostokątne (około 3 małych paczek).

Rafaello dla dorosłych

Przygotowanie

Pół szklanki cukru i pół litry mleka połącz i zagotuj. Pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj obydwie mąki, żółtka i zmiksuj. Następnie powoli wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Pozostaw do wystudzenia. Masło utrzyj z pozostałym cukrem. Gdy masło będzie puszyste, nie przerywając ucierania, dodawaj partiami budyń, a na końcu wlej adwokat. Masę delikatnie połącz z wiórkami kokosowymi (pozostaw około 3 łyżek wiórków do posypania ciasta na wierzchu). Blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm wyłóż np. folią spożywczą, a na niej ułóż warstwę krakersów, porcję kremu, warstwę krakersów, krem i jeszcze jedną warstwę krakersów. Ostatnie krakersy posmaruj cienką warstwą masy i posyp wiórkami kokosowymi lub wiórkami wymieszanymi z pokruszonymi krakersami lub migdałami w słupkach, możesz również wiórki przyrumienić na suchej patelni. Włóż do lodówki na kilka godzin.