Rollsy z orzechami

Rollsy z orzechami

Czyli drożdżowe bułeczki, które przenoszą w pyszne jesienne klimaty. Zapewniam, że konsumpcja na jednej się nie kończy :)


Składniki

Ciasto

- około 500 g mąki pszennej;
- 20 g świeżych drożdży;
- 1/3 szklanki cukru + 2 łyżeczki;
- 7 g cukru waniliowego;
- 3/4 szklanki letniego mleka;
- 1/4 szklanki letniej wody;
- 50 g roztopionego masła;
- 2 jajka;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek.

Dodatkowo

- 250 g twarożku;
- 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich;
- 5 łyżek drobno posiekanych orzechów laskowych;
- 5 łyżek drobno posiekanych migdałów;
- około 10 g cukru o smaku migdałowym.

Rollsy z orzechami

Przygotowanie

Na początku przygotuj rozczyn. Drożdże rozpuść w 5 łyżkach mleka z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw przykryte w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. W drugiej małej misce wymieszaj wodę, mleko i jajko. Kolejno do mąki dodaj wymieszane płyny i rozczyn z drożdży. Chwilę całość wyrabiaj i wlej masło. Ze wszystkich składników wyrób elastyczne, dość luźne, ale nie lepiące się ciasto. Ciasto stopniowo przestanie się kleić (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Gotowe włóż do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na pół i najpierw jedną połowę rozwałkuj na prostokąt, wysmaruj połową twarogu, posyp połową przygotowanych orzechów i połową cukru migdałowego, a następnie zwiń jak roladę, delikatnie całość dociśnij tak, aby orzechy połączyły się z serkiem i pokrój na około 3-4 cm kawałki.
Przygotowane rollsy włóż do wysmarowanej masłem formy na muffinki.
Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Po wyrośnięciu wysmaruj mlekiem.
Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wystudź na kratce.  

Rollsy z orzechami

Rollsy z orzechami