Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Trzeba poświęcić trochę czasu i siły ;) aby je przygotować. Moim zdaniem nie ważne, czy ciasto przygotujemy używając kwaśnej śmietanie czy piwa, najważniejsze jest jego napowietrzenie, czyli wybicie. Dzięki temu otrzymamy róże ze wspaniałymi pęcherzykami powietrza.

Róże karnawałowe
Składniki

Ciasto

- 3 szklanki mąki;
- 5 żółtek;
- 1 łyżeczka masła;
- 2 łyżki spirytusu;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- 1/2 szklanki piwa;
- szczypta soli.

Dodatkowo

- olej do smażenia;
- dowolna konfitura;
- cukier puder do oprószenia.

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć, a w razie konieczności dolej troszeczkę więcej piwa. Ciasto musi być elastyczne i miękkie. Aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza, bardzo mocno wybij je wałkiem, około piętnastu minut. Po tym czasie, podziel je na 3 części, owiń folią spożywczą (aby nie wysychało) i odłóż na kilka minut żeby odpoczęło. Następnie jedną część rozwałkuj bardzo cienko i powycinaj równą liczbę krążków, trzech różnych wielkości np. używając szklanki, kieliszka i nakrętki. Każdy krążek natnij (ale nie docinaj do końca) kilkakrotnie nożem i składaj po trzy krążki, zaczynając od największego. Aby się skleiły, w trakcie składania posmaruj delikatnie białkiem największy oraz średni krążek, a gdy już wszystkie będą razem mocno naciśnij po środku.
Olej rozgrzej do temperatury około 175ºC i smaż z obu stron na złoty kolor. Każdą różę kładź na tłuszcz najmniejszym krążkiem do dołu. Osącz z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem, a w środek włóż konfiturę.

Przepis na ciasto z forum cincin z moimi małymi zmianami.

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe