Rurki czekoladowo-kawowe

Rurki czekoladowo-kawowe

Na zły humor, brzydką pogodę, spotkanie z koleżanką, kiedy myśli obsesyjnie skupiają się na chęci wypicia filiżanki kawy i zjedzenia czekolady lub czegoś pysznego… To właśnie te rurki są idealne. Proste do przygotowania, ale zapewniam, szybko zostaną schrupane.


Składniki

- 2 białka;
- 100 g drobnego cukru do wypieków;
- ½ łyżeczki kawy w proszku rozpuszczonej w ½ łyżeczki wody;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 1 łyżka przesianego kakao;
- 1 i ¼ łyżki mleka;
- 60 g masła rozpuszczonego i wystudzonego.

Rurki czekoladowo-kawowe

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do temperatury 170°C.

Białka wlać do naczynia u ubić pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas porządnie ubijając, aż powstanie błyszcząca masa, a cukier całkowicie się rozpuści. Do białka ubitego z cukrem dodać kawę, ekstrakt waniliowy, kakao, mleko i masło.

Porcje ciasta układać łyżką na blasze, pozostawiając między nimi odległość 10 cm. Piec około 5 minut lub do chwili, gdy brzegi zesztywnieją. Zdjąć z blachy i owinąć każde ciasteczko wokół trzonka drewnianej łyżki. Pozostawić do wystygnięcia na 5 minut albo do chwili, gdy zesztywnieją. To samo zrobić z resztą masy.

Przepis pochodzi z książki Kawa sekrety baristy.

Rurki czekoladowo-kawowe