Ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami

Brzmi banalnie, ale czasami przychodzi ochota na potrawy, przysmaki z dzieciństwa. „Oj, co to był za smak… :) ?”

Składniki

- ok. ½ kg truskawek;
- 1 szklanka ryżu;
- 2 szklani mleka;
- 2 łyżki cukru;
- szczypta soli.

Przygotowanie

Do garnka wlać mleko, wsypać ryż i szczyptę soli. Można również dodać cukru, ale ja słodzę tylko truskawki. Wymieszać, przykryć pokrywką. Gotować na wolny ogniu, mieszając od czasu do czasu. Należy pilnować, aby ryż się nie przypalił. Ryż będzie gotowy, gdy osiągnie konsystencję kremową, a ziarna staną się miękkie. W czasie gdy ryż się gotuje, należy zmiksować truskawki z cukrem. Ugotowany ryż przekładamy np. do pucharków lub salaterek i polewamy truskawkami.

Ryż z truskawkami