Sałatka owocowa w pucharkach z ciasta francuskiego

Sałatka owocowa w pucharkach z ciasta francuskiego

Lubimy sałatki owocowe, zarówno składające się z owoców w jednym kolorze, jak i te bardzo kolorowe. Przygotowaną sałatkę owocową, za każdym razem możemy inaczej podawać. Ja tak staram się robić. Można to zrobić bardzo szybko, na przykład używając ciasta francuskiego.


Składniki

- ciasto francuskie;
- truskawki;
- morele;
- arbuz;
- mandarynka lub pomarańcza;
- kiwi;
- banan;
- listki mięty do dekoracji;
- ewentualnie cukier puder i bita śmietana.

Sałatka owocowa w pucharkach z ciasta francuskiego

Przygotowanie

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty. Ciastem wykleić foremkę na przykład do pieczenia muffinek, na kształt pucharka. Dobrze jeśli foremka nie jest bardzo mała. Następnie upiec zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i wystudzić. Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Po upieczeniu ciasto jest bardzo napuchnięte, więc ścinany wierzch powstałych bułek, na kształt pucharka, tak aby można było do nich włożyć owoce. Uwaga: ciasto jest bardzo delikatne. Po napełnieniu owocami można posypać cukrem pudrem i/lub udekorować bitą śmietaną ewentualnie. Podawać od razu po przygotowaniu.

Sałatka owocowa w pucharkach z ciasta francuskiego