Sałatka z cebulką konserwową i marchewki z ciasta francuskiego

Sałatka z cebulką konserwową i marchewki z ciasta francuskiego

Jajka, jajka faszerowane, jajka pisanki :). Na większości blogów kulinarnych oprócz, przepisów na baby, mazurki, zakwas na żur, można znaleźć, właśnie takie wpisy. To znak, że Święta zbliżają się wielkimi krokami. U mnie przepis na sałatkę z jajkami.


Składniki

- słoiczek pieczarek konserwowych;
- słoiczek cebulki konserwowej;
- 4 ogórki konserwowe;
- 3-4 jajka;
- mała cebula lub szczypiorek;
- majonez;
- sól, pieprz
- ciasto francuskie, żółtko, odrobina mleka na marchewki.

Sałatka z cebulką konserwową i marchewki z ciasta francuskiego

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę. Cebulki, pieczarki i ogórki osączyć. Pieczarki pokroić na ćwiartki, a ogórki w kostkę. Szczypiorek lub cebulę drobno pokroić. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać majonez. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodatkowo na marchewki, potrzebne będą cienkie, podłużne, kawałeczki ciasta francuskiego. Ilość zależy od tego, ile marchewek chcemy upiec, oraz żółtko wymieszane z odrobiną mleka. Kawałeczkami ciasta, okręcić metalowe foremki do rurek, w miarę ciasno zaczynając od czubka. Wysmarować żółtkiem i piec około 10 minut w 200°C, aż uzyskają jasno, złoty kolor. Najlepiej aby się piekły na stojąco, wówczas nie będą spłaszczone z żadnej strony. Można zjeść zaraz po upieczeniu lub wykorzystać do ozdobienia np. sałatki, lub podać marchewki wypełnione sałatką, pastą lub twarożkiem.