Schab w piwnej marynacie

Schab w piwnej marynacie

Schab w innym wydaniu.


Składniki

- 5-6 cienkich plastrów schabu bez kości lub karczku;
- kilka łyżek oleju.

Marynata

- 1 szklanka piwa;
- 3 kulki ziela angielskiego;
- 1-2 liście laurowe;
- łyżka ketchupu;
- 1 łyżka musztardy z dużą ilością miodu;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka majeranku;
- pieprz.

Użyłam przypraw firmy Kotányi.

Dodatkowo

- kilka małych pieczarek;
- olej.

Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty połącz i dokładnie wymieszaj. Mięso wymyj, oczyść i delikatnie rozbij, a następnie włóż do przygotowanej marynaty i zostaw najlepiej na całą noc w lodówce.
Mięso wyjmij z marynaty i usmaż na oleju, tak, aby było miękkie.
Pieczarki umyj, oczyść i również usmaż na niewielkiej ilości oleju. Usmażone posól.

Schab w piwnej marynacie