„Smak miłości” - recenzja

„Smak miłości” - recenzja

To już kolejna książka Pani Agnieszki pełna sprawdzonych przez autorkę przepisów. Książka o jedzeniu, szczęściu, zdrowiu i radości życia, a podstawą tego wszystkiego jest miłość.
Pięknie wydana: w twardej oprawie, z apetycznymi zdjęciami dań.

Z myślą o czytelnikach bloga wydawnictwo Znak przygotowało kod rabatowy na zakup książek. Sprawdź promocję

A co w niej znajdziemy?
Wiele smakowitych przepisów, które autorka przywiozła z podróży lub nauczyła się od mamy, babci, przyjaciółek. Przepisy bardzo proste, jak i te bardziej skomplikowane. Myślę, że każdy wybierze dla siebie coś interesującego.
Już same nazwy rozdziałów wyglądają bardzo interesująco. Są to:

- List do samej siebie
- Skarby mojej kuchni
- Małe poranne domowe wypieki, czyli chleby, chlebki, bułeczki i ciasta owsiane
- Co zjemy dzisiaj na śniadanie?
- Jaka dzisiaj sałatka, kochanie?
- Przystawki i dodatki czyli warzywa, kasze, ryż
- Zupy radosne, pachnące domem
- A jako danie główne…
- La dolce vita, czyli pora na coś słodkiego
- Moje ulubione napoje na rozgrzanie lub orzeźwienie
- Spiżarnia, czyli małe domowe przetwory
 

„Smak miłości” - recenzja


Wszystkie przepisy zostały poprzedzone, kilkuzdaniowym wstępem autorki. Czytając książkę można być pewnym, że kuchnia Pani Agnieszki przepełniona jest wspaniałymi aromatami. Przy większości przepisów znajduje się również duże zdjęcie przygotowanego dania.
W części przepisów przy składnikach podana jest informacja o ilości porcji. Sposób przygotowania napisany jest prosto i zrozumiale, tak więc nawet osoby, które nie czują się zbyt pewnie w kuchni, poradzą sobie z przygotowaniem potraw.
Uzupełnieniem przepisów są porady, na przykład „co warto zawsze mieć w domu?”.

W książce znajdziemy przepisy, według których przygotujemy pyszne śniadania, przekąski, sałatki, zupy, dania główne, desery, a także napoje. Między innymi jest przepis na „sos salsa verde”, „zatar”, „włoskie ciasteczka cantucci”, „sałatkę nicejską”, „aromatyczny domowy bulion z warzyw”, „magiczną zupę z czerwonej soczewicy”, „kotleciki z zielonej soczewicy ze świeżymi ziołami”, „gruszki w occie”, „marmoladę z cebuli” czy „ciasto z cukinii”… Korzystając z przepisów przygotujesz również pyszne smakowe masełka, aromatyczne oliwy i oleje, czy mieszanki przypraw i ziół… To tylko kilka propozycji.
Ja już wykorzystałam kilka przepisów z książki. Poniżej zdjęcie przygotowanego przeze mnie chleba z ziołami.

 

„Smak miłości” - recenzja

*   *   *   *   *   *   *   *   *
„Smak miłości”
Agnieszka Maciąg
Wydawnictwo Otwarte 2014

*   *   *   *   *   *   *   *   *