„Smalczyk” z białej fasoli

„Smalczyk” z białej fasoli

Tak naprawdę to pasta do kanapek, która niezwykle przypomina w smaku tradycyjny smalczyk. Jednak wiosną zdecydowanie polecam taką wersję ;)


Składniki

- 1 puszka białej fasoli gotowanej na parze Bonduelle;
- 1 duża cebula;
- 1 jabłko;
- olej do smażenia;
- 6 łyżek przegotowanej letniej wody;
- 1 liść laurowy;
- 1 ziele angielskie;
- 1/2 łyżeczki majeranku;
- papryka słodka;
- ewentualnie 1 łyżeczka sosu sojowego;
- sól;
- pieprz.

Przygotowanie

Obraną cebulę i jabłko pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulkę i smaż do momentu, aż będzie złota. Kolejno dodaj jabłko, liść laurowy i ziele angielskie i smaż jeszcze chwileczkę.
Fasolkę połącz z wodą, majerankiem oraz sosem sojowym i zmiksuj za pomocą blendera.
Do podsmażonej cebuli dodaj zmiksowaną fasolkę, a także przyprawy i całość smaż do momentu, aż woda delikatnie odparuje, a smalczyk zgęstnieje.
Chłodny smalczyk przełóż do słoiczka (wcześniej wyjmij z niego ziele angielskie i liść laurowy) i delikatnie polej oliwą.

„Smalczyk” z białej fasoli

„Smalczyk” z białej fasoli

 

W parze ze zdrowiem