Co się kryje na talerzu ? Makaron kokardki i pyszny sos… Przepis pochodzi z programu „rewolucja na talerzu”. U nas na talerzach tym razem pojawił się makaron kokardki zamiast spaghetti, ale w tym przepisie chodzi o sos, który jest naprawdę pyszny, a nie kształt makaronu.
Składniki
- 200 g makaronu razowego;
- 200 g mielonego udźca z indyka;
- 1 marchew;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łodygi selera naciowego;
- 1 mała puszka pomidorów;
- pół cebuli;
- oliwa;
- świeże oregano;
- sól i pieprz;
- ewentualnie żółty ser do potarcia.
Przygotowanie
Pokroić cebulę, czosnek i seler naciowy, zetrzeć marchew.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chwilę podsmażyć, tak by oliwa nabrała smaku czosnku, a następnie wyjąć go z oliwy.
Na oliwę wrzucić warzywa i mięso. Przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć cały czas dobrze mieszając.
Do mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić przez 15 minut. Pod koniec, dodać liście świeżego oregano.
Do wrzątku wrzucić makaron. Ugotować i odcedzić. Wymieszać w garnku makaron z sosem. Wyłożyć kopczyk na talerz, posypać świeżymi listkami oregano ewentualnie startym serem.