Spaghetti z cukinią i pieczarkami

Spaghetti z cukinią i pieczarkami

Spaghetti w takim wykonaniu jest przepyszne. Bardzo polecam. Myślę, że smak może zaskoczyć nie jedną osobę. Długo zastanawiałam się czy przygotować makaron w ten sposób. To był jednak strzał w dziesiątkę.


Składniki

- 300 g suchego spaghetti;
- 1 mała cukinia o wadze ok 200 g, starta na tarce o grubych oczkach;
- 1 cebula, pokrojona w kostkę;
- 8 średniej wielkości pieczarek, startych na tarce o grubych oczkach;
- pół małej papryczki chilli, drobno posiekanej lub pół łyżeczki płatków chilli;
- sól;
- świeżo zmielony kolorowy pieprz;
- 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia;
- ser parmezan lub grana padano w płatkach (lub starty).

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać cebulę i chilli, smażyć około 2 minut, po czym dodać pieczarki oraz cukinię i całość smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Przecedzić, włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodać przygotowany sos warzywny i bardzo dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać startym serem. Doprawić kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem.
 

Spaghetti z cukinią i pieczarkami