Spaghetti z klopsikami w klimacie indyjskim

Spaghetti z klopsikami w klimacie indyjskim

Pyszne malutkie klopsiki w aromatycznym sosie w klimacie indyjskim. Z makaronem spaghetti stanowią pyszny obiad w stylu fusion.


Składniki

- około 400 g mięsa mielonego, najlepiej drobiowego;
- około 150 g makaronu spaghetti;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 mała cebula;
- 1 łyżka świeżo startego imbiru;
- oliwa z oliwek;
- około 200 ml śmietanki kremówki;
- 1 płaska łyżka przyprawy curry;
- 1/2 łyżeczki kurkumy;
- po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki - użyłam firmy Kamis;
- świeża kolendra;
- sól;
- pieprz.

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obierz i bardzo drobniutko posiekaj lub utrzyj na tarle. Do miski wrzuć imbir, cebulę, czosnek oraz mielone mięso, a także sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj niewielkie kuleczki. Przygotowane klopsiki podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy.
W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Podsmażone pulpeciki zdejmij z patelni i wlej na nią śmietankę. Dodaj curry, kurkumę, paprykę, jeszcze troszeczkę soli oraz pieprzu i całość zagotuj.
Do sosu przełóż wcześniej przygotowane klopsiki i gotuj całość jeszcze kilka minut. W razie konieczności podlej przegotowaną wodą.
Gotowe klopsiki wyłóż na gorący makaron, polej sosem i posyp świeżą kolendrą.

Spaghetti z klopsikami w klimacie indyjskim