Spaghetti z pulpetami

Spaghetti z pulpetami

Makaron i mięsne kulki w pomidorach z domowej produkcji :) Lubię takie domowe przetwory i takie dania.


Składniki

- pół opakowania makaronu spaghetti - użyłam firmy Czaniecki;
- 50 dkg mięsa mielonego;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 mała czerstwa bułka;
- 1 jajko;
- sól i pieprz do smaku;
- chili do smaku - użyłam firmy Kotányi;
- olej do smażenia;
- 1 puszka lub słoiczek domowych pomidorów w zalewie;
- 1/2 szklanki bulionu;
- 3 łyżki śmietany;
- ewentualnie listki bazylii;
- parmezan lub żółty ser.

Przygotowanie

Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Bułkę namocz w letniej przegotowanej wodzie. W miseczce połącz mięso z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną lub startą cebulą i czosnkiem oraz przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj, tak, aby powstała jednolita masa i uformuj małe pulpeciki, najlepiej na jeden kęs.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmaż je z dwóch stron. Następnie zalej je bulionem oraz pomidorami i duś kilka minut. Na końcu dodaj śmietanę i około dwóch łyżek startego sera, a także kilka posiekanych listków bazylii.
 

Spaghetti z pulpetami