Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Wyjątkowo lubimy tę surówkę do smażonej ryby, a także do klusek śląskich z sosem pieczarkowym.


Składniki

- około 400 g odsączonej kapusty kiszonej;
- 1 jabłko;
- 1 marchewka;
- 1 mała cebula;
- olej/oliwa;
- 1 płaska łyżeczka cukru;
- sól
- pieprz;
- ewentualnie posiekany szczypiorek.

Przygotowanie

Kapustę odsącz (jeśli jest bardzo kwaśna możesz ją przepłukać wodą). Następnie lekko posiekaj i przełóż do miski. Obraną marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do kapusty. Dodaj również cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dopraw do smaku olejem/oliwą, cukrem, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Posyp szczypiorkiem.

Surówka z kiszonej kapusty