Świderki z cukinią i mielonym mięsem

Świderki z cukinią i mielonym mięsem

Szybkie danie ;)


Składniki

- około 150 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału - użyłam firmy Czaniecki;
- 200 g mięsa mielonego;
- 1/2 cebuli;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 marchew;
- 1 cukinia;
- 2 łodygi selera naciowego;
- około 3/4 szklanki passaty - użyłam przecieru pomidorowego mutti;
- oliwa;
- suszone i świeże oregano;
- ewentualnie bazylia;
- sól;
- pieprz;
- ser do potarcia.

Przygotowanie

Cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój, a marchew i cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i chwilę podsmażyć. Kolejno dodaj cebulę. Następnie wrzuć mięso, a na końcu warzywa i całość smaż do miękkości.
Do mięsa z warzywami dodaj passatę, a także wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. W razie konieczności podlej przegotowaną wodą. Pod koniec, dodaj liście świeżego oregano.
Do wrzątku wrzuć makaron. Ugotuj i odcedź. Wymieszaj w garnku makaron z sosem. Podawaj posypany świeżymi ziołami i potartym serem.

Świderki z cukinią i mielonym mięsem