Świderki ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Świderki ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Obiad w 15 minut.  


Składniki

- makaron świderki - użyłam firmy Czaniecki;
- 200 g liści szpinaku;
- kilkanaście pomidorków koktajlowych;
- 1 cebula;
- 5 łyżek oliwy;
- 1 duży ząbek czosnku;
- 3 łyżki posiekanych listków bazylii;
- sól;
- pieprz;
- świeżo starty parmezan.

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Czosnek i cebulę obierz i pokrój. Czosnek bardzo drobno. Na dużej patelni podgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj szpinak, bazylię, sól i pieprz, dobrze wymieszaj i smażyć jeszcze kilka minut. Na końcu dodaj 2 łyżki parmezanu i połówki pomidorków koktajlowych. Ugotowany makaron odcedź, dodaj do składników na patelni, wymieszaj i jeszcze przez chwilkę podsmaż. W razie konieczności dodaj więcej oliwy. Przed podaniem posyp startym serem.

Świderki ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi