Szarlotka krucho-drożdżowa

Szarlotka krucho-drożdżowa

Bardzo lubię piec tę szarlotkę, ponieważ robi się ją błyskawicznie i wychodzi duże, podzielne ciasto. W wersji mega szybkiej można użyć gotowych jabłek.


Składniki

- 40 dag mąki;
- kostka margaryny;
- 5 dag drożdży;
- 3 jajka;
- 2 łyżki gęstej śmietany;
- około 2 kg jabłek;
- 1 łyżka cukru, szczypta soli, cynamon;
- cukier puder do posypania.

Szarlotka krucho-drożdżowa

Przygotowanie

Do miseczki włożyć śmietanę, wbić 3 jajka, dodać drożdże, łyżkę cukru i wszystko roztrzepać widelcem. Do większej miski wsypać mąkę, dodać margarynę, szczyptę soli i razem posiekać nożem. Wlać rozczyn drożdżowy i dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto za bardzo się klei do rąk dosypać mąki. Wyrobione ciasto podzielić na połowę. Obrane jabłka utrzeć na tarce z dużymi oczkami. Rozłożyć dużą deskę lub stolnicę, posypać mąką i rozwałkować pierwszą połowę ciasta na wielkość blaszki (25x36 cm). Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść na posmarowaną lub wyłożoną papierem blaszkę. Na ciasto ułożyć utarte jabłka, posypać cynamonem. Całość przykryć rozwałkowaną drugą połową ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Osoby, które lubią bardzo słodkie szarlotki, powinny dodać więcej cukru zarówno do ciasta jak i do jabłek.

Przepis pochodzi od Pani Alicji Żywczak z moimi zmianami.

 

Szarlotka krucho-drożdżowa