Szarlotka - mało ciasta, dużo jabłek

Szarlotka - mało ciasta, dużo jabłek

Wiem, że w tym okresie powinnam piec oponki, chrust i pączki..., jednak od kilku dni miałam smak na jakieś ciasto z jabłkami i cynamonem. Upiekłam więc niezwykle łatwą szarlotkę z przepisu Pani Joanny z "Manufaktury Splotów". Jeśli za Wami również „chodzi” szarlotka to bardzo ją polecam. Ta szarlotka to jabłka otulone cienką warstwą ciasta, pachnące cynamonem. Pyszna!


Składniki

Ciasto

- 320 g mąki;
- 120 g zimnego masła;
- 70 g zimnej margaryny roślinnej;
- 2 łyżki cukru;
- 7 łyżek zimnej wody;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo

- 8 średnich kwaśnych jabłek;
- 70 g cukru;
- 30 g mąki;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- duża szczypta gałki muszkatołowej;
- 2 łyżki masła.

Szarlotka - mało ciasta, dużo jabłek

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta połącz i zagnieć. Podziel na dwie równe części, spłaszcz i włóż na około 1 godzinę do lodówki.
Jabłka obierz i pokrój, połowę w ósemki a resztę w drobną kostkę. Dzięki temu część jabłek pozostanie w cząstkach, a reszta się rozleci.
W misce połącz jabłka z cukrem, mąką, cynamonem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj.
Dno i brzegi formy o średnicy ok. 28 cm wylep rozwałkowanym jednym plackiem, wyłóż przygotowane jabłka, ugnieć je ręką (będzie czubato). Na wierzchu jabłek poukładaj cienkie plasterki masła i przykry drugim rozwałkowanym plackiem ciasta. Dokładnie połącz brzegi. Pamiętaj, aby zrobić otwory w wierchniej warstwie ciasta, żeby para i sok z jabłek w czasie pieczenia mogły uchodzić.
Piecz przez około 50-60 minut z termoobiegiem w 180°C.
Jeśli do przygotowania ciasta użyjemy bardzo soczystych jabłek, ciepłe ciasto będzie pełne soku, jednak gdy ostygnie sok zetnie się i nie będzie wypływał.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z "Manufaktury Splotów" z moimi mały zmianami.

Szarlotka - mało ciasta, dużo jabłek

Szarlotka - mało ciasta, dużo jabłek

Szarlotka - mało ciasta, dużo jabłek