Szybki „ucieraniec” z czereśniami

Szybki „ucieraniec” z czereśniami

Lubicie takie ciasta? Szybkie, pyszne z owocami :)


Składniki

Ciasto

- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka);
- 2/3 szklanki drobnego cukru;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia;
- 2 szklanki mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- duża szczypta soli.

Dodatkowo

- czereśnie.

Szybki „ucieraniec” z czereśniami

Przygotowanie

Czereśnie umyj, osusz i usuń pestki.
Żółtka połącz z cukrem oraz cukrem waniliowym i zmiksuj na puszystą masę. Nie przerywają miksowania powoli wlej olej. Następnie wsyp przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki wymieszaj składniki. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i połącz z ciastem, również za pomocą szpatułki.
Gotowe ciasto przełóż do małej formy keksowej, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na wierzchu ciasta ułóż czereśnie delikatnie oprószone mąką (owoce możesz również połączyć z ciastem, przed włożeniem do formy).
Piecz w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę, do tak zwanego „suchego patyczka”. Ciasto wyjmij i wystudź na kratce. Możesz posypać cukrem pudrem.
Należy jedynie pamiętać, aby składniki miały temperaturę pokojową.

Szybki „ucieraniec” z czereśniami

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ”Słodkie wypieki z Kujawskim” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.