Do przygotowania ciasta na nie, potrzebny jest serek homogenizowany. Pączusie wychodzą bardzo smaczne i delikatne. To coś pomiędzy pączkami, a oponkami. Więcej
Do przygotowania ciasta na nie, potrzebny jest serek homogenizowany. Pączusie wychodzą bardzo smaczne i delikatne. To coś pomiędzy pączkami, a oponkami. Więcej
Zostałam poproszona o upieczenie faworków, czy jak ktoś woli chruścików. Tym razem wykorzystałam sprawdzony przepis mojej babci, a dla odmiany zrobiłam faworki w kształcie kokardek. Polecam również róże karnawałowe.Więcej
Maleńkie i zgrabne mini ptysie :) z bitą śmietaną. Dla przełamania słodyczy śmietany proponuję dodać suszoną żurawinę. Takie małe, a tyle przyjemności ;)Więcej
Dziś przyszedł czas na ptysie. Już wiele razy je robiłam, ale nigdy nie doczekały zdjęć. Uwielbiam wypieki z parzonego ciasta, a ptysie robię na różne okazje i z różnymi nadzieniami. Zdarza się jednak, że czasami zaraz po upieczeniu znikają jak świeże bułeczki, takie bez nadzienia ;)Więcej
Trzeba poświęcić trochę czasu i siły ;) aby je przygotować. Moim zdaniem nie ważne, czy ciasto przygotujemy używając kwaśnej śmietanie czy piwa, najważniejsze jest jego napowietrzenie, czyli wybicie. Dzięki temu otrzymamy róże ze wspaniałymi pęcherzykami powietrza.Więcej
Tym razem racuchy drożdżowe. Więcej
Naleśniki, naleśniczki, pancakes, racuszki, placuszki itp. mogę jeść na śniadanie codziennie. Lubię kiedy rano roznosi się ich zapach, a ich przygotowanie jest przecież bardzo proste. Można do nich dodatkowo podać konfitury, serek, miód, syrop klonowy, ale najlepsze są z sałatką owocową. Więcej
Na dobry humor - kolorowa sałatka owocowa i racuszki...Więcej