Tarta z owocowymi „klejnotami”

Tarta z owocowymi „klejnotami”

Uwielbiam nowości, które pojawiają się na sklepowych półkach. Tym razem wypróbowałam Tartę na 1001 sposobów na słodko firmy Delecta. Bardzo lubię przygotowywać tarty zarówno na zimno jak i na ciepło, gdyż do kruchego ciasta można wykorzystać bardzo różne nadzienia, no i za każdym razem, nie tylko wyśmienicie smakują, ale również cieszą oczy. Ciasto tej tarty najlepiej przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu, natomiast z kremem można poeksperymentować ;). Więcej informacji na temat tart firmy Delecta oraz sposobów przygotowania można znaleźć na www.delektuJEMY.plJestem ciekawa, czy Wy również lubicie przygotowywać tarty? Może macie jakiś ciekawy pomysł, który będę mogła wykorzystać?

Tarta z owocowymi „klejnotami”

Składniki

- 1 opakowanie Tarty na 1001 sposobów na słodko firmy Delecta.

Ciasto

- słodkie ciasto kruche – znajduje się w opakowaniu;
- 1 jajo;
- 125 g zimnej margaryny lub masła;
- ewentualnie 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta).

Krem

- 3 szklanki mleka;
- 3 czubate łyżki mąki pszennej;
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
- waniliowy fix – znajduje się w opakowaniu;
- cukier waniliowy;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3 żółtka;
- pół kostki masła;
- ewentualnie spirytus do smaku;
- dużo różnych owoców.

Przygotowanie

Ciasto

Przygotowałam je zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Nagrzej piekarnik do temp. 190ºC bez termoobiegu. Wsyp zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodaj jajo i margarynę (masło). Miksuj (mieszadła świderki) ok. 2‒3 min do połączenia się składników. Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dno i boki formy, ponakłuwaj widelcem.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20‒30 min, do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min.

Tarta z owocowymi „klejnotami”

Krem

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj 1 szklankę mleka, obie mąki, waniliowy fix i cukier waniliowy, dobrze wymieszaj. Resztę mleka zagotuj, wlej masę budyniową i cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Masło utrzyj – przy pomocy miksera lub w makutrze – i nie przerywając ucierania dodawaj małymi porcjami wystudzony budyń, a na koniec do utartej masy wlej spirytus do smaku.

Owoce umyj i zostaw do osuszenia.

Upieczone ciasto przełóż kremem, a na kremie poukładaj owoce.

Tarta z owocowymi „klejnotami”