Pierwszą moją tartę w tym roku przyozdobiłam soczystymi, orzeźwiającymi pomarańczami.
Przepisów na tarty można znaleźć bardzo dużo, ja korzystam z wypróbowanego kilka lat temu.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki;
- 125 g masła;
- 1 jajo;
- szczypta soli;
- 100 g cukru pudru.
Przygotowanie
Zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Wyjmujemy z lodówki i wyklejamy natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę najlepiej na tartę, ale tortownica również się sprawdzi. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180°C ok. 30 minut.
Wypełnienie ciasta to po prostu budyń, moim zdaniem bardzo pasuje do owoców.
Jeden budyń waniliowy lub śmietankowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu czyli potrzebujemy pół litry mleka, dodajemy dwie łyżeczki cukru waniliowego zamiast zwykłego, a po zagotowaniu budyniu rozpuszczamy w nim ok. 30 g masła. Po lekkim przestudzeniu przekładamy na ciasto i dekorujemy owocami.
A więc na wypełnienie ciasta potrzebujemy:
- budyń śmietankowy lub waniliowy;
- pół litry mleka;
- 2 łyżki cukru (ja dodaję 2 łyżeczki cukru waniliowego);
- ok. 30 g masła;
- owoce.
Jeśli tartą chcę poczęstować gości to owoce kroję i układam przed ich przyjściem, aby nie przeschły i były bardzo soczyste.
Smacznego.