Twarogowe knedle z truskawkami

Twarogowe knedle z truskawkami

Lubicie? My lubimy bardzo. Knedle z mrożonymi truskawkami są równie pyszne jak ze świeżymi.


Składniki

Ciasto
- 250 g białego sera - użyłam twarożku kanapkowo - sernikowego Wieluń "Mój ulubiony";
- 1 jajko;
- 150 g mąki;
- 3 łyżki cukru;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- szczypta soli.

Dodatkowo

- kilkanaście średnich truskawek.

Do podania

- cukier;
- cynamon - użyłam firmy Kotányi;
- masło lub śmietana.

Twarogowe knedle z truskawkami

Przygotowanie

Ser zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę. Ja tym razem użyłam sera, którego nie musiałam mielić. Zmielony ser wymieszaj z pozostałymi składnikami i zarób. Przygotowane ciasto rozwałkuj cienko (delikatnie podsypując mąką) i za pomocą szklanki wytnij krążki ciasta. Na środku każdego krążka połóż truskawkę i owiń ją szczelnie ciastem, formując zgrabne kulki. Knedle wrzucaj porcjami do osolonego wrzątku i gotuj przez około 5-7 minut. Gotowe podawaj tak jak lubisz np. posypane cukrem, cynamonem, polane masłem lub śmietanką.
 

Twarogowe knedle z truskawkami

Do przygotowania knedli wykorzystałam serek, który otrzymałam do przetestowania od firmy Wieluń. Serek miałam przyjemność skosztować pierwszy raz i przyznam, że jest bardzo smaczny i ma fajną kremową konsystencję. Jest pyszny do kanapek i bardzo dobrze spisał się do przygotowania knedli. Raczej nie używam serków z wiaderek, ale ten jest pyszny.

Twarogowe knedle z truskawkami