Lubicie? My lubimy bardzo. Knedle z mrożonymi truskawkami są równie pyszne jak ze świeżymi.
Składniki
Ciasto
- 250 g białego sera - użyłam twarożku kanapkowo - sernikowego Wieluń "Mój ulubiony";
- 1 jajko;
- 150 g mąki;
- 3 łyżki cukru;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- szczypta soli.
Dodatkowo
- kilkanaście średnich truskawek.
Do podania
- cukier;
- cynamon - użyłam firmy Kotányi;
- masło lub śmietana.
Przygotowanie
Ser zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę. Ja tym razem użyłam sera, którego nie musiałam mielić. Zmielony ser wymieszaj z pozostałymi składnikami i zarób. Przygotowane ciasto rozwałkuj cienko (delikatnie podsypując mąką) i za pomocą szklanki wytnij krążki ciasta. Na środku każdego krążka połóż truskawkę i owiń ją szczelnie ciastem, formując zgrabne kulki. Knedle wrzucaj porcjami do osolonego wrzątku i gotuj przez około 5-7 minut. Gotowe podawaj tak jak lubisz np. posypane cukrem, cynamonem, polane masłem lub śmietanką.
Do przygotowania knedli wykorzystałam serek, który otrzymałam do przetestowania od firmy Wieluń. Serek miałam przyjemność skosztować pierwszy raz i przyznam, że jest bardzo smaczny i ma fajną kremową konsystencję. Jest pyszny do kanapek i bardzo dobrze spisał się do przygotowania knedli. Raczej nie używam serków z wiaderek, ale ten jest pyszny.