Ucierany „łaciatek” z truskawkami

Ucierany „łaciatek” z truskawkami

Smakowite ciasto ucierane, które można przygotować z różnymi owocami, chociaż bez owoców również jest pyszne. Do przygotowania tego ciasta używam oleju rzepakowego. Ciasto wychodzi puszyste, wilgotne i za każdym razem inne w przekroju :)


Składniki

Ciasto

- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka);
- 1 szklanka cukru;
- 3 szklanki mąki;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia;
- 1 szklanka wody;
- 3-4 kropelki aromatu waniliowego;
- 2 łyżki kakao;
- szczypta soli.

Dodatkowo

- truskawki.

Ucierany „łaciatek” z truskawkami

Przygotowanie

Truskawki umyj i osusz.
Białka ze szczyptą soli ubij na dużych obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukru, cały czas ubijając, aż cukier się rozpuści. Kolejno dodaj po jednym żółtku. Kiedy białka połączą się z żółtkami, dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz olej i wodę. Całość delikatnie połącz za pomocą szpatułki, wykonując ruchy od dołu do góry. Dodaj również aromat waniliowy. Około 3/4 gotowego ciasta przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blaszki do pieczenia, o bokach 23 cm. Do pozostałego ciasta dodaj kakao, wymieszaj i łyżką wyłóż na jasne ciasto, tworząc łatki. Na wierzchu ciasta ułóż truskawki delikatnie oprószone mąką.
Piecz w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Należy jedynie pamiętać, aby składniki miały temperaturę pokojową.

Ucierany „łaciatek” z truskawkami

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ”Słodkie wypieki z Kujawskim” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.