Pyszna sałatka z oliwą z oliwek i w słoiku idealnie nadaje się na wynos. Sprawdziłam ten pomysł już kilka razy :)
Składniki
- około 150 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału;
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
- 1 ogórek;
- 1 mała puszka kukurydzy
- oliwa z oliwek - użyłam Monini Classico Extra Vergine;
- sok z cytryny;
- świeżo mielony kolorowy pieprz;
- pieprz cayenne;
- ewentualnie sól.
Dodatkowo
- bagietka;
- mozzarella;
- ewentualnie 1/2 łyżeczki miodu.
Przygotowanie
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Obranego ogórka pokrój w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka dobrze osącz z zalewy.
W przygotowanym słoiku warstwami ułóż składniki. U mnie najpierw makaron, ogórek, kukurydza, tuńczyk, dwie warstwy oprószyłam pieprzem cayenne (możesz każdą warstwę oprószyć pieprzem lub pieprzem cayenne), następnie warstwy możesz powtórzyć. Ilość warstw zależy od wielkości słoika i upodobań. Ostatnią wierzchnią warstwę oprósz pieprzem i pieprzem cayenne i całość polej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Możesz również przygotować dressing na bazie oliwy z oliwek, miodu, soku z cytryny oraz pieprzu i przygotowanym polać sałatkę w słoiku.
Kolejno w tosterze podpiecz kawałeczki bagietki, połóż na nich plasterki mozzarelli i włóż do nagrzanego piekarnika, aby ser się delikatnie roztopił. Po wyjęciu z piekarnika również posyp pieprzem cayenne lub papryką i skrop oliwą z oliwek.