Wegańska zupa z buraczków

Wegańska zupa z buraczków

Nie jesteśmy fanami buraczków, ale ta zupa wyjątkowo nam smakuje. Samo zdrowie :) Polecam!


Składniki

- 1 duża marchewka;
- 1 pietruszka;
- kawałeczek selera;
- 1 duży burak (wiosną pęczek botwinki);
- 1 ząbek czosnku;
- 1 cebula;
- 4 ziemniaki;
- woda;
- 1 łyżka oliwy/oleju/masła;
- sok z 1/2 cytryny;
- 1-2 łyżki sosu sojowego;
- 1/3 łyżeczki cukru np. trzcinowego;
- 2 liście laurowe;
- 3-4 ziela angielskie;
- sól;
- pieprz;
- 1 pęczek zielonej pietruszki;
- 1 łodyżka lubczyku.

Wegańska zupa z buraczków

Przygotowanie

Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. W garnku podgrzej tłuszcz i chwileczkę podsmaż cebulę. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój (np. w słupki lub kosteczkę). Wrzuć do garnka z cebulą, wlej wodę i zagotuj. Buraczka/botwinę umyj, obierz i pokrój wg uznania (np. w słupki). Jeśli buraczki mają łodygi i liście, to pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do garnka. Dodaj również ziemniaki pokrojone w kostkę. Czosnek drobniutko posiekaj i wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, cukrem i sokiem z cytryny dodaj do zupy. Kolejno dopraw do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i gotuj do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodaj dużo posiekanej zieleniny. Przed podaniem możesz posypać zeszkloną cebulką.

Wegańska zupa z buraczków