Przepis jest bardzo ciekawy a ciasto bardzo smaczne. Prażony słonecznik nadaje całości „orzechowy posmak”. Kiedyś skosztowałam to ciasto na weselu koleżanki i długo szukałam na nie przepisu, no i się udało.
Składniki
Biszkopt:
- 8 jaj;
- 30 dag mąki tortowej;
- 2 łyżki oleju;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
- 40 dag słonecznika łuskanego;
- 4 łyżki mleka;
- 1/2 kostki margaryny;
- 2 kostki tłuszczu (masło+margaryna);
- 1 puszka masy krówkowej.
Dodatki:
- 3 paczki herbatników;
- rum lub spirytus (ok. 3/4 szklanki).
Polewa czekoladowa:
- 1/2 kostki margaryny;
- 5 łyżek cukru pudru;
- 3 łyżki kakao;
- 2 łyżki wody;
- 1 łyżka żelatyny;
- 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany.
Przygotowanie
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej - lekko zamieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę (24x42cm), piec w temperaturze 175°C około 25-30 minut. Po upieczeniu obrócić spodem do góry.
Margarynę - 1/2 kostki roztopić, dodać słonecznik i mleko. Całość smażyć około 10 minut. Słonecznik wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku - mieszać co kilka minut. Słonecznik powinien nabrać koloru złotego (piec około 20 minut). Masło i margarynę utrzeć, dodać masę krówkową i przestudzony słonecznik. Można dodać kieliszek spirytusu.
Biszkopt przekroić na połowę. Przełożyć kremem. Na wierzch układać herbatniki maczane w alkoholu. Całość polać polewą.
Wykonanie polewy. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Margarynę, cukier, rozpuszczoną żelatynę i kakao podgrzewać na wolnym ogniu - nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu dodać śmietanę i dobrze wymieszać
Przepis pochodzi od Pani Alicji Żywczak.