Wytrawny keks śniadaniowy

Wytrawny keks śniadaniowy

Jest bardzo prosty do przygotowania i fajnie sprawdza się na śniadanie. Jest bardzo sycący… a najlepszy jeszcze ciepły. Można go przygotować z wieloma różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z cebulą, serem i pieczarkami. W zasadzie to można dodać do niego, podobnie jak do frittaty, dodatki jakie akurat mamy pod ręka.


Składniki

- 220 g mąki pszennej;
- 4 duże jajka;
- 100 ml oliwy z oliwek;
- 1/2 cebuli białej;
- 1/2 cebuli czerwonej;
- 1 łyżka masła;
- kawałek czerwonej papryki;
- kawałek żółtej papryki;
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia;
- łyżeczka soli;
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy - użyłam firmy Kotányi;
- 2 suszone pomidory w oleju;
- 100 g polędwicy lub szynki;
- 100 g żółtego sera.

Wytrawny keks śniadaniowy

Przygotowanie

Cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na patelni z dodatkiem masła. Zeszkloną przełóż na talerzyk, a na patelnię wrzuć na kilka minut, oczyszczoną i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Pomidory drobno posiekaj, a szynkę i ser pokrój w kosteczkę.
Jajka wybij do miski i połącz je za pomocą trzepaczki lub miksera. Do ubitych jajek, dolewaj wolno oliwy, nie przerywając ubijania. Kolejno porcjami wsypuj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz wszystkie przyprawy.
Do gotowego ciasta wrzuć przygotowane składniki i dokładnie połącz za pomocą łyżki. Następnie przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą keksówki. Składniki, które widać na wierzchu ciasta należy delikatnie docisnąć, tak aby ciasto je przykryło.
Piecz w nagrzanym do 190ºC piekarniku około 40-50 minut do tak zwanego „suchego patyczka”.

Wytrawny keks śniadaniowy