Zaparzane pierniczki z lukrem

Zaparzane pierniczki z lukrem

Kto nie lubi piec świątecznych pierniczków, a później dekorować, no i oczywiście delektować się tymi wypiekami ;) U nas co roku goszczą na świątecznym stole :)


Składniki

Ciasto

- 500 g mąki;
- 1 łyżeczka sody;
- 1 płaska łyżka kakao;
- szczypta soli;
- 1/2 szklanki mleka;
- 140 g cukru;
- 120 g miodu;
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika;
- 2 jajka.

Dodatkowo

- lukier;
- posypki do dekoracji.
 

Zaparzane pierniczki z lukrem

Przygotowanie

Do miski przesiej mąkę z sodą, kakao oraz solą.
W rondelku z grubym dnem połącz mleko z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie gorące mleko wlej do miski z mąką. Wszystkie składniki mieszaj do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Odstaw do przestudzenia.
Gdy ciasto będzie zimne, połącz je z rozkłóconymi jajkami i odstaw w chłodne miejsce, aby zgęstniało (na około 3 godziny).
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wykrój pierniczki o dowolnych kształtach. Układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pomiędzy pierniczkami zostawiaj odstępy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut, do ładnego zezłocenia. Upieczone przenieś ostrożnie na kratkę i wystudź. Zimne udekoruj wg uznania (u mnie lukier oraz posypki).

Zaparzane pierniczki z lukrem

Zobacz film: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Dobrze wypieczone święta