Ziemniaczane kotlety z twarożkiem i nutką bazylii

Ziemniaczane kotlety z twarożkiem i nutką bazylii

Kotleciki ziemniaczane są przepyszne, a dzięki dodaniu serka twarogowego bardzo delikatne, rozpływają się w ustach. Kilka osób w mojej rodzinie, zwłaszcza dzieci, nie lubi mięsnych kotletów, za to takie pałaszują wszyscy. Moja babcia piekła podobne kotlety po wykopkach ziemniaków. Dlatego kojarzą mi się z jesienią. Polecam.


Składniki

- 500 g ugotowanych ziemniaków;
- 90 g serka;
- 1 duże jajko;
- 1 mały ząbek czosnku;
- 2-3 łyżki posiekanej bazylii;
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku;
- ewentualnie 1 łyżka posiekanego koperku;
- sól;
- pieprz;
- olej do smażenia.

Ziemniaczane kotlety z twarożkiem i nutką bazylii

Przygotowanie

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Następnie połącz je w misce z serkiem oraz jajkiem.
Kolejno dodaj posiekane zioła i przyprawy oraz bardzo drobno posiekany ząbek czosnku.
Połącz wszystkie składniki, a z powstałej masy uformuj zgrabne kotlety.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na niewielkim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Polecam z sosem grzybowym.