Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa
Smaczna i szybka do przygotowania.


Składniki

- około 1,5 litra domowego bulionu lub wody;
- 20-30 dag pieczarek;
- 1 cebula;
- 5 dag masła;
- kawałeczek marchewki, pietruszki i selera;
- około 15 dag makaronu np. mała muszelka;
- 2 łyżki śmietany;
- natka pietruszki;
- sól;
- pieprz.
 

Zupa pieczarkowa
Przygotowanie

Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, dodać na cebulę i dusić przez około 15 minut. Przełożyć do bulionu i zagotować. Marchewkę, pietruszkę i seler; obrać, umyć, pokroić w kosteczkę i wrzucić do bulionu. Na gotującą się zupę wsypać makaron i ugotować do miękkości. Doprawić do smaku, solą, pieprzem. Śmietanę rozprowadzić w kilku łyżkach gorącej zupy i dodać do całości. Posypać posiekaną natką pietruszki.