Babeczki kokosowe do wielkanocnego koszyczka

Babeczki kokosowe do wielkanocnego koszyczka

Pyszne i urocze mini babeczki, która świetnie pasują nie tylko do wielkanocnego koszyczka.


Składniki

- 5 jajek;
- 2 szklanki mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta;
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych;
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru;
- 1 szklanka oleju;
- 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta;
- 1 szklanka mleka;
- skórka otarta z 1 cytryny;
- ewentualnie cukier puder do oprószenia.

Babeczki kokosowe do wielkanocnego koszyczka

Przygotowanie

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ze sparzonej cytryny zetrzyj skórkę na tarce o dużych oczkach.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z wiórkami.
Cukier, cukier waniliowy oraz olej zmiksuj. Cały czas mieszając wbijaj po jednym jajku. Nadal miksując dodaj partiami do masy jajecznej mąkę z wiórkami kokosowymi naprzemiennie z mlekiem. Na końcu dodaj skórkę z cytryny i jeszcze chwileczkę miksuj.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą okrągłych foremek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 30-40 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij i wystudź na kratce. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

Babeczki kokosowe do wielkanocnego koszyczka

Babeczki kokosowe do wielkanocnego koszyczka

 

Wielkanocne wypieki z Delectą