Babka zebra z keksówki

Babka zebra z keksówki

Jej przygotowanie jest bardzo proste. Najbardziej czasochłonne jest ułożenie warstw ciasta. Warto jednak nad tym popracować.


Składniki

- 5 jaj (białka oddzielone od żółtek);
- 3/4 szklanki cukru (można dodać więcej);
- 16 g cukru waniliowego;
- 2 i 1/2 szklanki mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki oleju;
- szczypta soli;
- 2 kopiaste łyżki kakao.

Babka zebra z keksówki

Przygotowanie

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodaj cukier i cukier waniliowy, nie przerywając ubijania. Następnie dodaj po jednym żółtku i ubijaj do połączenia z białkami. Kolejno na przemian dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.
Gotowe ciasto podziel na dwie porcje. Do jednej dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.
Formę keksówkę o długości mniej więcej 25 cm. wysmaruj masłem i oprószonej bułką tartą.
Gotowe ciasto wlewaj do formy łyżką na przemian - łyżkę jasnego i łyżkę ciemnego ciasta. U mnie tym razem były warstwy ciasta rozsmarowane na długość i szerokość keksówki, ciasto ciemne i jasne na przemian.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 60 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij i wystudź na kratce.
Moim zdaniem ta babka najfajniej wygląda upieczona w małej tortownicy, ale ponieważ ktoś moją pożyczył i nie oddał, to keksówka również się sprawdziła.

Babka zebra z keksówki