Czyli połączenie idealne :)
Składniki
Ciasto
- 100 g zimnego masła;
- 50 g cukru pudru;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- 200 g mąki;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 jajko;
- szczypta soli.
Nadzienie
- 3 duże jabłka;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka cynamonu.
Budyń
- 1 budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru;
- 1 i 3/4 szklanki mleka;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka masła.
Beza
- 3 białka;
- szczypta soli;
- 150 g drobnego cukru do wypieków;
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie
Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, połącz z posiekanym masłem oraz wszystkimi pozostałymi składnikami ciasta i szybko zagnieć. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, aby się schłodziło.
Obrane jabłka pokrój w plasterki. Wymieszaj z cynamonem, sokiem z cytryny oraz cukrem.
Około 26 cm formę na tarte wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Podpiecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 15 minut.
W 1/2 szklanki mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj z masłem i cukrem. Zagotowane mleko zdejmij z ognia i wlej rozmieszany w mleku proszek budyniowy, cały czas mieszając. Gotuj, aż budyń zgęstnieje.
Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, na jabłka gorący budyń i piecz kolejne 15 minut.
W tym czasie, białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj po jednej łyżce cukier (nie przerywając ubijania), a następnie mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę całość ubijaj.
Gotową pianę wyłóż na podpieczonej tarcie i piecz jeszcze około 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy. Po upieczeniu ciasto możesz zostawić w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach na 10-15 minut.