Najłatwiejsze racuszki z jabłkami - bez drożdży

Najłatwiejsze racuszki z jabłkami - bez drożdży

Banalnie proste do przygotowania. Pomimo, że do ciasta nie dodajemy drożdży racuszki są bardzo puszyste. No i nie musimy na nie długo czekać :)
… jedz jabłka…


Składniki

- 2 szklanki mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 szklanka letniego mleka;
- 1 duże jajko;
- 3 łyżki cukru;
- 16 g cukru waniliowego;
- szczypta soli;
- 2 jabłka;
- cynamon;
- olej do smażenia;
- ewentualnie cukier puder do oprószenia.

Najłatwiejsze racuszki z jabłkami - bez drożdży

Przygotowanie

W miseczce połącz jajko z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, a następnie za pomocą rózgi kuchennej lub miksera ubij na puszystą masę. Kolejno, delikatnie mieszając, przemiennie dodawaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
Obrane jabłka pokrój na plasterki i oprósz je cynamonem .
Ciasto nabieraj łyżką stołową, delikatnie łącząc z jabłkami i smaż na rozgrzanej sporej ilości oleju, z obu stron na złoty kolor. Smaż na małym ogniu, aby racuszki upiekły się w środku.
Usmażone przekładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Najłatwiejsze racuszki z jabłkami - bez drożdży